• SliderBakhuys_De_Heen_00.jpg
  • SliderBakhuys_De_Heen_01.gif
  • SliderBakhuys_De_Heen_02.jpg
  • SliderBakhuys_De_Heen_03.jpg
  • SliderBakhuys_De_Heen_04.jpg
  • SliderBakhuys_De_Heen_06.jpg
  • SliderBakhuys_De_Heen_07.jpg
  • SliderBakhuys_De_Heen_09.jpg
  • SliderBakhuys_De_Heen_10.jpg
  • SliderBakhuys_De_Heen_11.jpg
  • sliderBakhuys_De_Heen_12.jpg
  • SliderBakhuys_De_Heen_13.jpg

Impressie open dagen Bakhuys De Heen

 Op de open dagen kunt u het stookproces van de oven volgen. Om de juiste temperatuur te bereiken voor het bakken van vloerbroden stoken wij tussen de 2,5 en 3 uur de oven met mutserd. De oventemperatuur voor brood ligt tussen de 220 en 250 graden.

Stookproces                   

Nadat de juiste temperatuur bereikt is wordt de overgebleven mutserd en asresten uit de oven geschraapt. De ovenvloer wordt vervolgens met een mop met water schoon gedweild. De controle op de temperatuur, er is immers geen thermometer aanwezig, wordt uitgevoerd door middel van een test met bloem op de ovenvloer te gooien. De kleur (reactie) van de bloem is een indicatie voor de temperatuur en is een gegeven of er meerdere malen gedweild dient te worden zodat de ovenvloer wat kouder gemaakt kan worden.

De bereiding van het bloem en meel tot het brood kunt u ook geheel volgen. Het mengen, doorslaan van het deeg, het bollen van vloerbrood, het vlechten of vormen van andere broodtypen kunt u niet alleen zien maar u kunt hier ook aan meedoen.

Hier volgt een impressie van de open dagen. 

Maandelijks bakken we twee maal een volle oven met wit en volkorenbrood. Tussendoor bakken soms een verrassing.

De plaatselijke gebruiken en de prive ervaringen van de vrijwillige bakkers zijn hier in verweven. Zo zijn we begonnen met Deens lux te bakken, een gebak uit Denemarken maar fonetisch, voor de bezoekers uit West Brabant, een paatselijk gebak.

Bolussen, gevulde croissants en de seizoensgebonden speculaas en hubkes zijn tot heden de andere tussendoortjes geweest.

De hoofdzaak voor ons is diverse broodsoorten in een bakbeurt te bakken. Het tussendoortje is geen vast maandelijks onderdeel.

Heeft u tijdens uw bezoek op onze open dagen mooie foto's gemaakt waarmee u deze pagina wilt aanvullen kunt u ze mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto's juli 2017

Vlechtwerk, u mag gewoon meedoen. (Esmee 't Hart)

In het wagenhuis bierproeven van de 4e Musketier.

Foto's juni 2017 ingezonden door Dymphie Scheurwater

170602

Deeg verdelen voor de tweede baksessie.

Nogmaals de houtoven stoken met musterd. Inmiddels zijn de deegstukken opgemaakt en liggen in de rijskast te rijzen.

Tijdens het bakken van het brood heb ik het museumgedeelte van het bakhuys bezocht. Hier waren tal van oude ambacht gereedschappen en gebruiksvoorwerpen ondergebracht.

                                                                                     

Fotocollage Dion en Janna Pols open dag 30 juli 2016

160730 07 Bakhuys de Heen

Foto's Familie Bouwens open dag 30 juli 2016

160730 02

 

160730 04

 

160730 05

 

160622 03

Foto's kennismakingsbezoek burgemeester van den Belt met verenigingen De Heen.

 

 

 

 

 

Foto's open dag 28 mei 2016

160528 01

 

160528 02

 

160528 03

 

160528 04

 

160528 05

Foto's Bakhuys De Heen workshop pizzabakken.

 

 

 

 

 

Foto's Tamara de Ruijter open dag april 2016

160430 04   

Bakhuys De Heen na restauratie

  

160430 01

Het naastgelegen Wagenhuys als museumruimte maar vandaag als trouwlocatie en familiefeest.

160430 02

 

Detail dakconstructie wagenhuys

160430 03

Het wagenhuys ingericht voor een familiefeest na de net gehouden trouwceremonie.

160430 07

 

160430 08

Foto's Jack Voorbraak open dag maart 2016.

 Jack is vanaf het begin tot einde bereiding deeg, stook- en bakproces aanwezig geweest. Een compleet overzicht van de werkzaamheden is door hem vastgelegd op beeld.

160326 samenstelling deeg afwegen

Afwegen recept deeg.

160326 deegmenger

De deegkneedmachine helpt ons een handje.

160326 aansteken houtbakoven

De oven aansteken want die moet 2,5 uur gestookt worden.

160327 temperaturen deeg  

160326 afwegen deeg

Na het mengen het deeg controleren op de juiste temperatuur. Vervolgens een bankrijs geven en na de bankrijs afwegen op het juiste gewicht.

 160326 het stookproces

 Ondertussen de oven blijven stoken en het vuur goed verdelen over de oven voor een juiste verdeling van de van de vloertemperatuur.

 160326 uitleg aan bezoekers

De bezoekers uitleg geven over het hele proces.

 160326 vormen uiteindelijk brood 

Terwijl Siemon het deeg afweegt vormen Jan en Jochem het uiteindelijke brood.

160326 gebruik rijsplanken

 Die worden op de rijsplanken geplaatst, bedekt met een doek om het vocht in het deeg niet te laten ontsnappen en in de rijskast of op het rijsrek geplaatst.

 160326 samenstelling rozijnenbrood

 Het rozijnenbrood moet ook nog even worden gedaan.

 Nadat het deeg voldoende gerezen is moet het vuur uit de houtbakoven worden verwijderd. Vervolgens de vloer schoon worden gedweild en de ovenvloer temperaturen. Als alles op de juiste temperatuur is kan vervolgens het deeg in de oven worden geschoten. Na ongeveer 30 minuten is dit gebakken tot geurend brood waarmee het hele proces van 1 ronde is afgelopen.

160326 deeg schieten 

Foto's Ad Smaal: open dag februari 2016.

Foto's Mw. Vos n.a.v. groepsbezoek:

 

Vroeger, toen was het allemaal niet zo makkelijk.

Foto's Gerard Brooijmans: Open dag oktober 2015

 151031 01

151031 02

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 151031 03

                                                                                                      Foto's Miranda de Kock

Open Dag BakhuysDeHeen 150926 01

 

Een nog steeds enthousiaste voormalige beroepsbakker.

Open Dag BakhuysDeHeen 150926 06               Open Dag BakhuysDeHeen 150926 07

 

Open Dag BakhuysDeHeen 150829 01

Een enthousiaste thuisbakster die de kneepjes van het vak wil leren.

Open Dag BakhuysDeHeen 150829 02

Galletjes vlechten.

Open Dag BakhuysDeHeen 150829 03

 

 

Weersverwachting